вівторок, 3 жовтня 2017 р.

Топ-5 найкорисніших трав 

для чаю

Трав'яні чаї
Не поспішайте пити третю за день чашку кави, якщо важко зосередитися, або ковтати снодійне, коли не виходить заснути після виснажливого дня. Підбадьоритися рано вранці допоможе напій з меліси з м'ятою, а солодкий сон забезпечить чай з акації з медом.
Сьогодні люди, що піклуються про своє здоров'я, з радістю промінюють традиційні заварювальні пакетики на чаї з трав. Вони бувають найрізноманітніші: охолоджуючі та зігріваючі, вітамінні та лікувальні, тонізуючі та заспокійливі, але в будь-якому випадку всі ці напої дуже корисні, вони благотворно діють і на фізичне здоров'я, і на емоційний стан людини. А найприємніше, що кожен з нас може скласти свій неповторний букет з тих трав, які найбільше подобаються.

Найкорисніші трави для чаю

1. Ягоди шипшини (дикої троянди)
Ягоди шипшини (дикої троянди)
Для приготування цілющих напоїв підходять листя, коріння, квіти та ягоди дикої троянди. Але найчастіше готують чай з висушених плодів шипшини. За концентрації корисних речовин з цими маленькими червоними ягідками можуть позмагатися небагато дари природи. У сушених ягодах шипшини в 2 рази більше вітаміну С, ніж у плодах чорної смородини (800 мг на 100 г продукту). Цим і пояснюється те, що чай з шипшини піднімає імунітет, лікує застуду, прискорює одужання при безлічі недуг, допомагає організму боротися із запаленнями, в тому числі і в суглобах. Цей цілющий напій рекомендується при капілярної сітці, розладах у роботі ШКТ, проблемах з кров'яним тиском, захворюваннях сечовивідних шляхів. Чай із шипшини зміцнює стінки судин, покращує обмін речовин, оздоровлює печінку, налагоджує роботу жовчного міхура.
Як приготувати: 1 столову ложку сухих плодів подрібнюють, поміщають в термос, додають півлітра гарячої кип'яченої води і залишають на ніч. П'ють, процідивши, по 100 мл за 30 хвилин до їжі.
2. Квітки ромашки аптечної
ромашеовий чай
Головні болі, здуття живота, хвороби дихальних шляхів, нервозність, безсоння - всі ці проблеми здатна перемогти звичайна ромашка. Чай з квіток рослини корисний при цукровому діабеті, виразці, гастриті, захворюваннях печінки. Його рекомендують пити для зниження ваги: лікувальні властивості ромашкового чаю - здатність виводити зайву рідину з організму, контролювати апетит, поліпшувати травлення, надавати заспокійливу дію дуже важливі при схудненні. Цілющий напій з сонячних квіток позитивно впливає на жіноче здоров'я. Його використовують для лікування і профілактики гінекологічних захворювань, усунення розладів в роботі ендокринної системи. Ромашковий чай корисний і для маленьких діток, і для вагітних жінок, головне, дотримуватися правильного дозування, а для малюків готувати слабенький відвар. Він прийде на допомогу, коли у крихти починається застуда, болить животик або ріжуться зубки. При застуді ромашку заварюють з квітками липи.
Як приготувати: 1,5 чайної ложки висушених суцвіть ромашки аптечної заливають 200 мл некрутого окропу, накривають кухоль блюдцем, настоюють 10-15 хвилин, проціджують і п'ють у свіжому вигляді, так як ромашковий чай швидко втрачає свої цілющі властивості.
3. Листя м'яти
М'ятний чай
М'ятний чай можна пити в будь-який час доби. Рано вранці ніжний аромат запашних листя освіжає, дарує відчуття прохолоди, додає сил, в обід допомагає травленню, а ввечері розслабляє і знімає напругу. М'ята вважається жіночою травою: її пахучі листя містять рослинні естрогени, близькі до жіночих статевих гормонів, тому чоловікам сильно захоплюватися м'ятним чаєм не варто. Чай з м'яти дуже корисний для травлення. Він прийде на допомогу, якщо ви страждаєте здуттям живота, оскільки здатний знищувати патогенну мікрофлору в кишечнику, полегшить дихання при застуді, а при регулярному вживанні допоможе запобігти алергії і утворення пухлин. М'ятний чай допомагає в лікуванні запальних захворювань сечостатевої сфери, позитивно впливає на роботу серця і нервової системи: знімає тривожність, покращує мозкову діяльність, знижує кров'яний тиск, позбавляє від головного болю, нормалізує сон. Для посилення заспокійливої дії м'яту заварюють з мелісою.
Як приготувати: 1 кавову ложку дрібно порубаних листя заливають 300 мл некрутого окропу і настоюють 15 хвилин. П'ють в свіжому вигляді, поки не випарувалися ефірні масла і вітаміни. Чудовий напій виходить з м'яти, взятої порівну із зеленим чаєм.
4. Суцвіття липи
Липовий чай
Липовий чай знімає інтоксикацію при отруєннях, нормалізує травлення, покращує кровообіг, позитивно впливає на обмінні процеси в організмі. Він допоможе швидше заснути, зменшить шанси захворіти, якщо ви відчуваєте нездужання. Липовий чай, також як і ромашковий, незамінний при застуді, особливо для вагітних жінок: він знімає жар, допомагає позбутися головного болю і закладеності носа, стимулює імунітет. Щоб підсилити лікувальний ефект липи при застуді, її можна заварювати з подорожником, солодкою і шавлією. Оскільки липовий чай відноситься до лікувальних напоїв, його не можна пити постійно, потрібно обов'язково робити перерви. Чай з липи особливо корисний для людей, у яких є проблеми з судинами. Він лікує запальні процеси, знімає набряки, запобігає атеросклерозу. Своїм золотистим кольором, солодкуватим смаком з медовими нотками і приємним запашним ароматом липовий цвіт здатний облагородити будь-який трав'яний чай. Який лікарський збір не візьми, він тільки виграє від присутності в ньому липи.
Як приготувати: висушені квіти і приквітки (крильця) заливають гарячою водою, накривають кришкою і щільно загортають на 20 хвилин. На 300 мл води знадобиться півтора столової ложки сировини.
5. Трава меліси
Трава меліси
У народі це пахуче рослина з приємним лимонним смаком називають лимонною м'ятою, лимонною травою, мяточніком і медівкою. В першу чергу мелісу цінують як заспокійливий засіб. Народні лікарі здавна готують з листя рослини зілля, що проганяє меланхолію. Ароматний напій з лимонної трави п'ють при дратівливості, безсонні, депресії, неврозах. Чай з меліси корисний при відсутності апетиту, поганому травленні, занепаді сил. Він допомагає при м'язових спазмах, знижує кров'яний тиск, піднімає тонус організму, застосовується як засіб для боротьби із застудою, що супроводжується ознобом. При болях у шлунку лимонну траву заварюють навпіл з м'ятою перцевої. Чай з меліси можна пити під час вагітності: майбутнім мамам він допоможе при токсикозі. Меліса, як і м'ята, жіноча травичка: вона однаково корисна як для юних дівчат, так і для жінок у віці. Запалення придатків, клімактеричні неврози, хворобливі місячні - меліса може стати надійним помічником у боротьбі з цими проблемами.
Як приготувати: 1 чайну ложку свіжої або сушеної трави меліси лікарської заливають 200 мл некрутого окропу і настоюють в термосі або закритому посуді 20-30 хвилин. П'ють тільки свіжоприготований чай (підігрівати не можна).
Які ще трави можна використовувати для приготування чаю?
трав'яний чай
Якщо ви любите зелений чай, то можете заварювати його навпіл з липою, ромашкою і мелісою. Для зміцнення імунітету, боротьби із застудою і запальними процесами корисно готувати напої з додаванням листя малини, ожини, суниці, вишні та чорної смородини, заварювати траву ехінацеї, чебрець, додавати в чай ягоди журавлини, брусниці, обліпихи і горобини.
Чай з стевії з мелісою незамінний при розумових навантаженнях: він допомагає сконцентруватися, покращує пам'ять, нормалізує мозковий кровообіг. Настій з квіток і листя дягелю, лимонника, конюшини, любистку, суниці має тонізуючий ефект. А деревій, шавлія, материнка, пелюстки троянди, квітки акації, кірочки цитрусових і листя малини діють заспокійливо.
Протипоказання
Деякі трави мають яскраво виражену лікувальну дію, тому заварювати їх рекомендується, суворо дотримуючись рецепту, і тільки після ознайомлення з усіма протипоказаннями. Перед вживанням таких напоїв незайвою буде консультація лікаря, особливо якщо призначені вони для вагітних жінок, матерів матусь і маленьких дітей.
Як правильно заварювати трав'яний чай?
При заварюванні цілющих трав важливо зберегти корисні речовини, якими вони збагачені. Правильно приготовлений чай має насичений смак, чудовим ароматом і є джерелом біоактивних речовин. Заварюють трави, листя та плоди цілющих рослин в прогрітій посуді (попередньо її обполіскують окропом). Краще, якщо це буде емальована каструля, скляний або фарфоровий чайничок. Сухі ягоди потрібно роздрібнити, коріння і плоди - дрібно нарізати, а заварювати їх краще в термосі, залишаючи на ніч. Наприклад, шипшина потрібно наполягати не менше 8 годин. Щоб зберегти вітаміни, трави заливають остигнула до 90? водою (але не окропом!).
Правила заготівлі трав для чаю
Молоде листя малини, суниці, чорної смородини зривають, коли вони повністю розгорнулися. Ягоди для чаю збирають повністю дозрілими, квітки (липи, дикої троянди, ромашки, жасмину) - повністю розпустилися. Заготівлею сировини займаються в сонячну погоду (вранці після того, як зійде роса). Сушать зібрані трави в затіненому приміщенні (в добре провітрюваній кімнаті, на горищі або під навісом на вулиці). Зберігають готову сировину далеко від сильно пахнуть продуктів, у полотняних мішечках, паперових пакетах, щільно закритих скляних і керамічних банках від 1 до 3-4 років. Температура сушіння та термін зберігання цілющої сировини залежить від його виду. На всі мішечки і баночки обов'язково наклеюють етикетку з назвою трави і часом її збору.
Чаювання
Дотримуючись усіх правил заготівлі, зберігання, приготування і вживання чаю з трав, ми отримуємо можливість насититися свіжістю і силою цілющих природних дарів. Зібравши сировину самостійно, ми можемо бути впевненими в натуральності продукту, чого не скажеш про чай в пакетиках: невідомо, з чого він зроблений. Трав'яні чаї не містять кофеїн, на відміну від традиційних чорного і зеленого. Загалом, плюсів у них багато. Пийте на здоров'я!

Немає коментарів:

Дописати коментар